Hallo Chantal, Bart en Edwin (en wellicht ook Niek),

Ik wil jullie vragen om eerst even naar mijn eerste TikTok te kijken:

Yes, hoe ik dat wil doen. Naar mijn idee zijn er drie kernelementen waar ik in de creatieve groep voor wil strijden.

1. NIEK IS EEN LEFGOZER DIE DE KIJKER MEENEEMT OP ZIJN ONTDEKKINGSTOCHT

We maken van de persoon Niek Roozen even een denkbeeldig karakter. Laten we het mannetje hierboven op de foto even NIEK noemen. NIEK reikt naar waar hij net niet bij kan. En toch gaat hij het proberen. Ik zie in hem, net zoals in Niek Roozen zelf, in Bart en in mezelf, een soort jongensachtige ontdekkingsdrift. En als het ontdekt is, dan moet het beter. Veni, Vidi, Vici.

Alle creatieve keuzes in de serie moeten naar mijn idee gemaakt worden vanuit het personage dat we willen overbengen: NIEK. We moeten onszelf dus constant afvragen: “What would Niek do?”
Zou NIEK in een studio gaan zitten?
Zou NIEK kleurige achtergronden kiezen? Of saaie witte?

Om NIEK zo authentiek mogelijk te maken, moet Niek Roozen 100% achter zijn eigen personage staan. Ik wil in deze pitch dus niet al gaan roepen wat NIEK allemaal moet zijn of doen. Ik wil hem wel motiveren om de meest ontdekkende lefgozer-versie van zichzelf te zijn.

Met lef bedoel ik trouwens niet dat hij zijn leven keer op keer moet wagen. Ik bedoel met lef die jongensachtige glundering die de kijker laat vermoeden dat hij weer iets verder zal gaan dan de gebruikelijke TikToktutorial. Het mag ballen hebben.

2. VOER DE KIJKER MEE IN DE NATUURLIJKE FLOW VAN DE ONDERDELEN

Het is super verleidelijk om te roepen. “We moeten meegaan in de flow van TikTok.” Ik denk dat het een grote fout zou zijn om de kijker op één grote hysterische sneltrein te zetten.

The medium is the message

Onze doelgroep kijkt inderdaad zeer vluchtig naar TikTok op hun telefoon. Maar als ze televisie gaan kijken, dan doen ze dat niet voor niks. Dan doen ze dat voor iets meer rust. Voor de televisie hoef je minder keuzes te maken en hebben je hersens dus iets meer rust. Ik denk dat we die behoefte kunnen bedienen door ook rustige stukken in te bouwen waarin we ze echt iets kunnen leren.

Ik wil drukke blokken afwisselen met rustige blokken. De drukke blokken mogen in een hele grappige en harde editstijl. Alles kan en alles mag, behalve inkakken. Hierbij denk ik aan de manier van editten in Omroep Maxim van Maxim Hartman, ook een lefgozer met ontdekkingsdrang. In de drukke stukken zien we ook voorbeeldfilmpjes van TikTok. Die zijn verticaal. Dit levert allemaal dynamiek op.
Optioneel kunnen we dat nog versterken door grappige graphics toe te voegen, zoals in deze film die ik voor Hema maakte:

Wat frivole graphics.

De stukken waarin hij uitlegt/onderzoekt wil ik laten breken met die dynamiek door minder snel te editten en met een mooie lens te draaien. Als je bijvoorbeeld op een relatief simpele camera als de FS7 een mooie prime-lens zet en een slider toevoegt, dan maken we een, voor de televisie hele aparte look denk ik. Om dat nog wat te versterken zouden we kunnen overwegen om met een commercial-cameraman te werken ipv een ENG’er. Omdat we dit in gecontroleerde setting op nemen, kunnen we een commercial-cameraman en evt Gaffer uitdagen om nog kwaliteit uit de gear die we hebben te halen.

Tot slot heb ik nog een overgangsstijl in petto. Namelijk The A-Team. Onvermijdelijk gaat Niek op een gegeven moment aan de slag. Zoals de 4 helden van The A Team zou ik het leuk vinden om hierin de rustige shots nog wat te romantiseren met mooi licht, muziek en mooie slowmotion van Niek stoer aan het werk.

Samengevat:
00.00-01.00 RUST
01.00-03.00 DYNAMIEK
03.00-05.00 RUST EN DYNAMIEK afgewisseld
05.00-08.00 RUST
08.00-11.00 DYNAMIEK
11.00-14.00 The A Team
14.00-16.00 RUST EN DYNAMIEK afgewisseld
16.00-17.00 DYNAMIEK

3. DE KIJKER LEERT OOK ACHTER ONZE ÉIGEN SCHERMEN

We maken een programma over hoe we media maken. Naast dat we een heel leuk programma maken, leren we kinderen ook iets heel belangrijks: content is allemaal bedacht en gemaakt om ons een bepaalde illusie te geven. Om dit nobele doel te behalen moeten wij ook laten zien hoe ons eigen programma gemaakt wordt. Niek kan er iets over uitleggen. We kunnen ook af en toe een kijkje achter de schermen geven door met een tweede camera de set te filmen.

Doe wat je nog niet kan. Ontdek wat je nog niet wist. Reik naar waar je nét niet bij kan. Wees NIEK!

Meer over Jasper

Je zou mij kunnen kennen van allerlei commercials die ik maakte voor grote merken (zie mijn portfolio op deze site). Maar je kan me natuurlijk ook kennen van Man Bijt Hond. Ik vind de televisiewereld tot nu toe veel leuker dan de commercialwereld.

Dit programma past heel goed bij me omdat ik er erg van hou om mezelf en anderen creatief uit te dagen. En de combinatie van digitaal en analoog (lees: met je blote klauwen) dingen te maken spreekt me erg aan. Tijdens de crisis heb ik mijn nieuwe huis verbouwd en ben ik bij mensen thuis kasten gaan bouwen en elektriciteit aan gaan leggen. Dit programma is er precies tussen in.

Ik denk dat het programma iets aan mij heeft, omdat ik een set heel goed in harmonie kan laten opereren en omdat ik tegelijk een tamelijk klein ego heb (voor een regisseur) en ook zeer bevlogen voor mijn visie kan strijden.

Jasper is de rustigste regisseur die ik ken. Dat vind ik zijn grootste pluspunt, want als er iets funest is voor een acteur dan is dat het gevoel opgejaagd te worden vanuit de regie-stoel. Rustig dus, maar ook zeer vakbekwaam, hij weet precies wat hij wil gaan doen of uitproberen. En als ík iets wil uitproberen, staat hij daar ook altijd voor open. Zo ontstaat die bijzondere wisselwerking die maakt dat je voelt en weet dat je echt samen aan iets moois werkt.

Igmar de Haan, presentator van Dokter Groen (zie hieronder)
Ik hou ervan om karakter grappig en met wat branie neer te zetten. Met deze film won ik een selectie op het Nederlands Filmfestival en het 48 Hour Film Festival
Deze film maakten wij uit eigen beweging en met eigen budget. Het resultaat was een keiharde viral: 3 miljoen views binnen 1 week.
Een soortgelijk programma als Like This, maar dan wat suffer. Andere doelgroep.
En ik hou zeer van trucjes. Zoals ik in deze film heb gebruikt.
En zoals in deze voor het NFF. Vertigo.
2 jaar maakte ik online TV programma TV Sportplezier met eerst Jack van Gelder en later Jochem van Gelder voor NOC*NSF